13-05-2024, 06:54 | Gömrük bağlamanı aça bilərmi? - RƏSMİ AÇIQLAMA - VİDEO

Gömrük bağlamanı aça bilərmi? - RƏSMİ AÇIQLAMA - VİDEO


Vətəndaşlar bir çox hallarda xaricdən sifariş etdikləri bağlamanın gömrükdə açılmasından şikayət edirlər.

Hətta bəzi vətəndaşların gömrükdə açılan məhsuluna ziyan da dəyib.

Bəs xaricdən sifariş olunan məhsullar gömrük nəzarəti zamanı hansı hallarda açıla bilər?

Məhsula zərər dəyərsə məsuliyyəti kim daşıyır?

Məsələ ilə bağlı ATV-nin "İqtisadi zona" verilişi süjet hazırlayıb.

Daha ətraflı videoda:

11-05-2024, 13:46 | Zeynəb Xanlarova Şuşada səhnəyə çıxdı

Zeynəb Xanlarova Şuşada səhnəyə çıxdı



Xəbər verdiyimiz kimi, Xalq artisti Zeynəb Xanlarova ilk dəfə Şuşaya gedib.

bizim.media-ya istinafdən xəbər verir ki, 87 yaşlı sənətkar "Xarıbülbül" festivalının açılış konsertində səhnəyə çıxıb.

Xanlarova repertuarında yer alan, dillər əzbəri olan "Yaşa, Azərbaycan!" mahnısını ifa edib.

Müğənninin bu çıxışı böyük coşqu, rəğbət və alqışla qarşılanıb.

Nyus.Az


11-05-2024, 09:09 | Dəbdən düşən 3 dizayn növü – Mütəxəssislər açıqladı

Dəbdən düşən 3 dizayn növü – Mütəxəssislər açıqladı


Daxili tendensiyalar uzunmüddətli görünə bilər, lakin həmişə aktual olanı izləməyə dəyər. Bəzən isə çox maraqlı, təzə və orijinal görünən dizaynlar belə trenddən düşür.

Bir zamanlar çox sevilən 3 dizayn növü artıq dəbdən düşənlər arasındadır.

Minimalism

Uzun illərdir ki, bu daxili üslubu həqiqətən əsas və dominant adlandırmaq olar. Ancaq indi çoxları onun sərtliyindən və asketizmindən yorulub. Buna görə də, minimalizmin funksionallığını tərk etməyin vaxtıdır. Artıq interyerə rahat bir atmosfer qatan obyektləri əlavə etməlisiniz.

Ağ və boz rənglər

Bu çalarlar da minimalizm anlayışı ilə əlaqəli olduğu üçün bir neçə mövsüm üçün əsas hesab olunurdu. Bununla belə, bu rənglərdən digər variantların xeyrinə imtina etməyə dəyər. Mürəkkəb tonlara üstünlük verərək daha maraqlı interyerlər seçə bilərsiniz.

Nəzarətsiz "yaşıllaşdırma"

Bəli, canlı bitkilərin interyerə daxil edilməsi hələ də doğru bir seçimdir. Ancaq bu seçimin bir sistemli şəkildə edilməsinin lazım olduğunu başa düşməyə dəyər. Sadəcə müxtəlif rənglər almaq və mənzilinizi onlarla doldurmaq dəbli görünmür. Buna görə də, eviniz üçün ən qeyri-adi, az və gözəl çiçəkləri seçməyə dəyər.//lent.az//




11-05-2024, 09:07 | Gecə növbəsində işləmək orqanizmə necə təsir edir?

Gecə növbəsində işləmək orqanizmə necə təsir edir?


Gecə növbəsində işləməyin insan orqanizminə necə təsir etdiyi məlum olub.

baku.ws-ə istinadən bildirir ki, tədqiqatın rəhbəri, professor Hans Van Dongen bədənin fəaliyyət və istirahət dövrlərini tənzimləyən daxili bioloji saata sahib olduğunu vurğulayıb. Amma bədənin müxtəlif yerlərində ritmlərdən asılı olan proseslər də var. Bu ritmlər pozulduqda, bədən uzunmüddətli mənfi sağlamlıq təsirləri ola biləcək stress yaşayır.

Tədqiqat zamanı alimlər könüllülərin iştirakı ilə təcrübə aparıblar. Üç gün ərzində onlar gecə və ya gündüz növbələrində işləyiblər və sonra 24 saat aktiv qalıblar ki, onların daxili bioloji ritmləri ölçülə bilsin. Gecə işləyənlər qlükoza tənzimlənməsi ilə əlaqəli zülallarda əhəmiyyətli dəyişikliklər göstəriblər. İnsulin istehsalına və həssaslığına cavabdeh olan mexanizmlərin sinxronizasiyası da pozulub. Bu proseslər bədəndə normal qlükoza səviyyəsini saxlamaq üçün son dərəcə vacibdir.

Alimlər zülallarda oxşar dəyişikliklərin dəyişkən iş qrafiki olan insanlarda baş verib-vermədiyini öyrənmək üçün monitorinqi davam etdirməyi planlaşdırırlar.


11-05-2024, 09:06 | Mbappe PSJ-dən ayrılır – Özü açıqladı

Mbappe PSJ-dən ayrılır – Özü açıqladı


Fransalı ulduz futbolçu Kilian Mbappe mövsümün sonunda PSJ-dən ayrılacaq.

Bu barədə futbolçu özü açıqlama verib.

"Həmişə deyirdim ki, vaxtı gələndə xəbər verəcəm. Hamınıza bildirmək istəyirəm ki, bu mənim PSJ-dəki son mövsümümdür. Müqaviləmi yeniləməyəcəyəm. Bununla da macəram bir neçə həftə ərzində sona çatacaq", - futbolçu vurğulayıb.


11-05-2024, 08:47 | “WhatsApp” illər sonra yeni dizaynda – Bütün telefonlarda... - FOTO

“WhatsApp” illər sonra yeni dizaynda – Bütün telefonlarda... - FOTO


"WhatsApp" tərtibatçıları "iPhone" və "Android" üçün mobil proqramın dizaynını yeniləyiblər. Demək olar ki, bütün yeniliklər naviqasiya və ya rəng palitrasını bəyənməyən messencer istifadəçilərinin istəklərinə əsaslanır.

Tərtibatçılar bildiriş nişanları və düymələri üçün vurğu kimi korporativ rəngdən istifadə etməyə üstünlük verərək yaşıl fonlardan və bərk cisimlərdən imtina etmək qərarına gəldilər.

Qaranlıq formada da daha çox kontrast və daha tünd rənglərlə yenidən işlənib. Bu da az işıqlı şəraitdə göz yorğunluğunun azaldacağı ehtimal olunur.

Dəyişikliklər ən çox Android müştərisində nəzərə çarpır, burada tab paneli "iPhone" kimi ekranın aşağısına köçürülüb.

Bundan əlavə, yeniliklər daha dairəvi və konturlu olan illüstrasiyalara, həmçinin söhbət üçün animasiyalar və divar kağızlarına təsir edib.

Mobil tətbiqin yenidən dizaynı artıq iOS və Android üçün yeniləmədə görünüb, lakin yeniləmə tədricən paylanır. Bu 1 gündən 3 günə qədər çəkə bilər.

"WhatsApp" bu yaxınlarda "iPhone"da parolsuz giriş funksiyasını təqdim edib. Daha sonra onlar daha bir neçə funksiya əlavə etməyə söz veriblər. Bunlar arasında səsli mesajların şifrəsinin açılması, yaxınlıqdakı insanlarla faylların tez mübadiləsi və animasiyalı stikerlərə dəstək kimi yeniliklər var.

Bildirilir ki, yaxın gələcəkdə "WhatsApp" vasitəsilə "Telegram", "Discord" və digər istifadəçilərə yazmaq mümkün olacaq.


11-05-2024, 08:43 | Çox bişmiş yumurta təhlükəlidir - XƏBƏRDARLIQ

Çox bişmiş yumurta təhlükəlidir - XƏBƏRDARLIQ


Bir çox insan yumurtanın nə qədər sağlam olduğunu bilir. Yumurta zülal və əvəzolunmaz amin turşuları ilə zəngindir. Lakin yumurtanın uzun müddət bişirilməsi zamanı yaranan toksinlər bəzi insanlarda zəhərlənməyə və hətta boğulmalara səbəb ola bilər.

Həkimlərin fikrincə, yumurtanın çox uzun müddət qaynadılması zərərli ola bilər.

Yumurtalar 10 dəqiqədən çox bişirilirsə, tərkibində orqanizmin toksin kimi qəbul etdiyi maddələr əmələ gəlir. Sarısı üzərində yaşıl örtük yumurtaların çox bişdiyini göstərir. Bu yumurtaların sağlam məhsuldan zəhərə çevrildiyini göstərir.

Alimlər izah edirlər ki, sarısı bişirildikdə hidrogen ayrılır və bu, sarının tərkibindəki dəmirlə reaksiyaya girərək dəmir sulfidləri əmələ gətirir. Bu maddələr sarıya yaşılımtıl rəng verir. Yumurta nə qədər uzun bişirilsə, bir o qədər çox sulfid əmələ gəlir. Həddindən artıq bişməməsi üçün bərk qaynadılmış yumurta soyuq suda soyudulmalıdır.

Bişirmə prosesinin özü 10 dəqiqədən çox olmamalıdır. İdeal olaraq 7-9 dəqiqə olmalıdır. Əgər siz axar sarısı olan yumurtaları sevirsinizsə, onları qaynar suda 5-6 dəqiqə bişirin.

Yumurtaların uzun müddət bişirilməsi nəticəsində yaranan toksinlər bəzi insanlarda zəhərlənmə, mədə narahatlığı və hətta boğulmalara səbəb ola bilər.




11-05-2024, 08:34 | Bədəndən xolesterolu dərmansız çıxarmağın ƏN ASAN YOLU

Bədəndən xolesterolu dərmansız çıxarmağın ƏN ASAN YOLU


Xolesterolun aradan qaldırılmasını sürətləndirmək üçün bədəndə müəyyən bir mineralın səviyyəsini izləmək vacibdir. Damarlarda həddindən artıq "pis" xolesterin infarkt və insult riskini artırır.

Əlimlər dərman terapiyasından istifadə etmədən xolesterolu bədəndən təbii yolla çıxarmaq üsullarını izah ediblər.

Artıq çəkisi olan və ya oturaq həyat tərzi keçirən insanlarda xolesterinin yüksək olması ehtimalı daha yüksəkdir. Bundan əlavə, bu vəziyyətə genetik meyl var.

Dərman istifadə etmədən qan damarlarını təmizləmək üçün pəhrizinizi maqneziumla zənginləşdirmək tövsiyə olunur. Bu element təbii statin kimi fəaliyyət göstərərək pis xolesterol səviyyələrini təbii olaraq aşağı salmağa kömək edir.

Mütəxəssislər qanda trigliseridlərin səviyyəsini effektiv şəkildə azaltmaq üçün bədəndəki maqnezium səviyyəsini izləməyi məsləhət görürlər.

Maqneziumla zəngin qidalar oksidləşdirici prosesləri azaldaraq və askorbin turşusunun səviyyəsini artıraraq ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır. Tədqiqatlar göstərir ki, maqnezium 300-dən çox ferment reaksiyasında, o cümlədən qan təzyiqi və qan şəkərinin səviyyəsinin tənzimlənməsində iştirak edir.

Bədəndə maqnezium çatışmazlığı qan damarlarında yığılan xolesterinin həddindən artıq əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər ki, bu da koroner ürək xəstəliyi kimi ürək-damar xəstəliklərinin riskini artırır.//lent.az/


11-05-2024, 08:31 | Oturaq həyat tərzinin daha bir ZƏRƏRİ

Oturaq həyat tərzinin daha bir ZƏRƏRİ


Oturaq həyat tərzinin daha bir təhlükəli nəticəsi məlum olub.

Araşdırmalara görə, hərəkətliliyin olmaması metabolik sindromun, piylənmənin, xərçəngin və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb olur.

Amerikalı mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, hərəkətliliyin olmaması, digər şeylərlə yanaşı, demensiyaya da səbəb ola bilər.

Tədqiqatçılar 60 yaşdan yuxarı 100 mindən çox insanın iştirak etdiyi eksperiment aparıblar. Könüllülərdən akselerometrləri bir həftə, gündə 24 saat taxmaq istənib. Bu cihazlar onların bütün hərəkətlərini qeydə alıb. Bununla belə, tədqiqat iştirakçıları müşahidənin əvvəlində demensiyaya malik deyildilər.

Mütəxəssislər təcrübənin nəticələrini maşın öyrənmə alqoritminə yükləyiblər. Məlum olub ki, 6 il ərzində bu xəstəliyə 414 yoluxma qeydə alınıb.

Demoqrafik və həyat tərzi faktorlarını tənzimlədikdən sonra tədqiqatçılar gündə 10 saatdan çox hərəkətsiz vaxt keçirən yaşlı insanlar arasında demans riskinin əhəmiyyətli dərəcədə artdığını aşkar ediblər.


11-05-2024, 08:28 | Dadlı mürəbbə hazırlamaq üçün nələrə diqqət edilməlidir? – "PÜF NÖQTƏLƏR" AÇIQLANDI

Dadlı mürəbbə hazırlamaq üçün nələrə diqqət edilməlidir? – "PÜF NÖQTƏLƏR" AÇIQLANDI


Ev şəraitində hamı mürəbbə bişirir. Ancaq işin incəliyini hər kəs bilmir. Çünki mürəbbə bişirməyin də öz "püf nöqtələri" var.

Əvvəla mürəbbə az miqdarda, yəni 2-3 kiloqramdan çox olmamaq şərti ilə bişirilməlidir.

Əgər alüminium ləyəndə bişirilsə, mürəbbə bişdikdən sonra başqa qaba boşaldılmalıdır. Mürəbbə bişirilən qab yastı və enli olmalıdır ki, bişirilmə və mətə qoyma zamanı artıq su tez buxarlansın. Bişib və soyudulmuş halda şüşə, saxsı küplərə töküb sərin yerdə saxlanmalıdır.

Bunlarla yanaşı, mürəbbə bişirmək üçün tam yetişmiş meyvələr götürülməlidir. Çalışıb yumşaq və eyni ölçülü olanların seçin. Çünki kal meyvədən alınan mürəbbə bərk və büzüşmüş halda olur.
Meyvə seçimindən əsas faktorlardan biri də meyvələrin düzgün və eyni formada doğranılmasıdır. Doğranılmış meyvələr qaralmasın deyə onları 0,5 -1 %li limonlu suda saxlamaq yaxşıdır. Alça, göyəm, gavalı mütləq bir-iki yerdən deşilməlidir ki, şərbət meyvələrə keçsin.

Yumşaq meyvələr əhəng məhlulunda saxlanmalıdır ki, bişmə zamanı əzilməsin. Mürəbbələr müxtəlif cür hazırlanır. Birbaşa və bir neçə dəfə bişirilmə üsulu ilə edilir.

Ən vacib nüanslardan biri də odur ki, mürəbbə bişirilərkən əmələ gələn köpük arada yığılmalıdır. Çalışmaq lazımdır ki, mürəbbənin içində köpük qalmasın. Limon turşusu bişməyə 10 dəqiqə qalmış əlavə edilir. Əgər siz mürəbbənin tam hazır olduğunu bilmək istəyirsinizsə, bunun bir neçə üsulu var. Birinci üsul ondan ibarətdir ki, meyvələrin mətin içində bərabər şəkildə yayılmasıdır. Onu nəlbəkiyə töküb soyudulmuş azacıq mürəbbə şirəsini qaşıqla sıyırıb iki yerə ayırırıq və o uzun müddət birləşməyəcək. Soyumuş mürəbbə damcısı yayılmadan öz formasını saxlayır. Bəzi meyvələr bişdikdə rəngi şəffaflaşır.

Hazır mürəbbəni isə 12 saat soyutmaq lazımdır. Çox adam mürəbbənin ağzını örtmək üçün qəzetdən istifadə edir. Ancaq bu doğru bir addım deyil. Mürəbbənin ağzı tənziflə örtülməlidir. Qapaqla örtüldüyü zaman qapaqda buxar suya dönür və mürəbbənin içinə tökülür, nəticədə mürəbbə turşuya bilər.

Qeyd edək ki, mürəbbələri tökdüyümüz bankalar yuyulub və tam qurulanmış halda olmalıdır. Mürəbbəni bankaya yığdıqda fikir verməliyik ki, meyvə şirə ilə eyni bərabərlikdə olsun.

Bəzən olur ki, mürəbbə xarlanır. Xarlanmış mürəbbə hər kiloqramına 3 xörək qaşığı su əlavə edilib 5-8 dəqiqə qarışdırıla-qarışdırıla bişirilir. Qıcqırmış mürəbbə hər kiloqramına 200 qram şəkər tozu əlavə edib və yenidən qaynadılmalıdır. Əmələ gələn kəf yığılıb yenidən bankaya yığılır. //lent.az


������������ ������� DLE ������� ��������� ��� dle.
���������� ���� ������ ��� ��������� ������.
����������� �������� ������� � �������� ������.
����������� �������� ������������ ��� �������� ����.
������ ����� �������� ��������� ����� ������.
����� ���������� �� ���� ��� ���� � ��� �����.