17-11-2020, 06:05 | Şaftalı və ərik bu xəstəliklərə DƏRMAN İMİŞ
Şaftalı və əriyin kimlər üçün təhlükəli olduğu açıqlanıb.
Həkim-diyetoloq İnna Kononenko adıçəkilən meyvələrin kaloriliyi hər 100 qram üçün 45 kalori təşkil etdiyini deyib.
O söyləyib ki, ona görə də şaftalı və əriyi gündəlik 200-300 qramdan çox olmayaraq yemək lazımdır. Belə ki, şaftalı və əriyin həddindən artıq istehlakı artıq çəkiyə yola aça bilər.
Mütəxəssis bildirib ki, şəkər xəstələri, artıq çəkiyə malik, həmçinin mədəsində turşuluq dərəcəsinin yüksək olduğu insanlara bu meyvələri yemək tövsiyə olunmur. Bundan başqa, bunlar həm də pankreatit, qastritom və digər mədə-bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər üçün zərərlidir.
Bununla belə, diyetoloq meyvələrin xeyirindən də bəhs edib. O vurğulayıb ki, ərik və şaftalıda böyük miqdarda maqnezium və kalium, həmçinin antioksidant və flavanoid mövcuddur. Birincilər stress və qıcolma, ikincilər isə onkoloji xəstəliklərlə mübarizəyə töhfə verir. (publika.az)
17-11-2020, 06:01 | Hansı vitamin çatışmazlığı saç ağarmasına səbəb olur?
Yaşlandıqca saç rənginizin ağarması normaldır. 20 yaşlardakı gənclərdə, hətta yetkinlik yaşındakılarda da qarşımıza çıxa bilər. Saç ağarmasının bir çox səbəbləri vardır. Bunlardan biri də vitamin çatışmazlığıdır.
Araşdırmanı təqdim edirik:
Hansı vitamin çatışmazlığı saçları ağardır?
B6, B12, biotin, D vitamini və ya E vitamini əksiklikləri saçların daha tez ağarmasına səbəb olur.
Saç ağarmasının qarşısını almaq olarmı?
Saç ağarmasının qarşısını almaq sadəcə səbəbə bağlıdır. Səbəb genetikdirsə, rəng dəyişikliyinin qarşısını almaq mümkündür. Əgər sağlamlığınızdan şübhələnirsinizsə, bunun əsas səbəbini mütəxəssislə araşdırmaq lazımdır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, saçın piqmentasiyası geri qayıda bilər, amma bunun da qarantisi yoxdur. (medicina.az)
17-11-2020, 05:57 | SARS-CoV-2 virusunu məhv edən içkilər

Almaniyalı alimlər yaşıl çay, nar və mərcanı şirələrinin COVID-19 inkişafına səbəb olan SARS-CoV-2 virusunu məhv etmək potensialına sahib olduqlarını aşkarlayıblar. Təcrübə zamanı şirə və çay laboratoriya şəraitində infeksiyasının hüceyrə inkişafının qarşısını alıb. Tədqiqatçılar bu maddələri viral hissəciklərlə qarışdıraraq, qrip virusu, 5 tip adenovirus və SARS-CoV-2 əlavə ediblər.
Müşahidə otaq temperaturunda davam edib.
Müəyyən edilib ki, quş armudu şirəsi virus hissəciklərinin fəallığını təxminən 3 min dəfə, eyni zamanda, nar və gəndalaş şirəsi, həmçinin yaşıl çay bu fəallığı 10 dəfə azaldır. Ekspertlər müxtəlif şirələr və çayların vasitəsilə donuz qripinə təsir ediblər. Şirənin bütün növləri yalnız 5 dəqiqə ərzində virusların 99 faizini təsirsiz hala gətiriblər.
Araşdırmanın müəllifləri virusun ağız boşluğundan ağciyərlərə nüfuz etməsinin qarşısını almaq üçün insanlara ağızlarını mütəmadi olaraq yaşıl çay və qeyd olunan şirələrlə yaxalamağı məsləhət görürlər.
17-11-2020, 05:53 | Koronavirusun kişilərdə fəsadı

COVİD-19-a yoluxan kişilərdə sonsuzluq meydana çıxa bilər.
Bu barədə rusiyalı həkim, uşaq və yeniyetmə ginekologiyası üzrə əsas mütəxəssis Yelena Uvarova deyib.
"Bu gün koronavirusla bağlı olaraq sonsuzluq xüsusi ilə kişilər arasında artıb".
Onun sözlərinə görə, virusa yoluxan kişilərdə sperma keyfiyyəti 38 faizə kimi azalır. Ümumiyyələ pandemiya dövrendən öncə də müasir kişilrəd bu göstərici o qədərdə ürəkaçan deyildi. (medicina.az)
17-11-2020, 05:50 | Yağlı qida COVID-19-dan sağalmaq üçün zəruridir

Dünyada hər gün yüz minlərlə insan koronavirusa yoluxur və təqribən eyni sayda insan bu xəstəlikdən sağalır. Təbii ki, bu prosesin sürətləndirilməsi üçün insanların qida məhsullarına xüsusi diqqət yetirməsi çox vacibdir.
Mütəxəssislərin fikrincə, koronavirusa yoluxan xəstələrin pəhriz yeməklərinə heyvan və bitki mənşəli faydalı yağların əlavə olunması zəruridir. Məsələn, avokado.
Avokado bu sahədə ən qiymətli meyvələrdən sayılır.
Kətan, zeytun və kərə yağı da daxil olmaqla müxtəlif növ yağlara xüsusi diqqət yetirilməlidir. Ancaq koronavirusun müalicəsi zamanı sağalma prosesini ləngidən və bədəni zəiflədən şirin məhsullardan, xəmirli yeməklərdən və buna bənzər digər kulinariya məhsullarından tamamilə imtina edilməlidir. COVID-19-a yoluxan zaman bu məkrli patogendən daha tez xilas olmaqdan ötrü biz hamımız immunitet sisteminin güclənməsinə kömək etməliyik.
Koronavirusa yoluxanlar zülallı məhsullara toyuq, balıq və krevetlərə, müxtəlif növ dənli bitkilərə, meyvə və tərəvəz salatlarına üstünlük verməlidir. O cümlədən göyərti xəstənin masasından mütləq əskik olmamalıdır. Ümumiyyətlə, yaxşı iştaha onu göstərir ki, xəstənin vəziyyəti davamlı olaraq sağalmağa doğru gedir.
17-11-2020, 05:47 | Sürətlə arıqladan ƏN SAĞLAM QİDALAR - FOTO

Artıq çəki bəzi insanlar üçün sadəcə görünüş baxımından problem olsa da, bəziləri üçün xəstəlik xəbərçisidir.
Buna görə də sürətli çəki itirilməsi vacib olur. Bu anlamda pəhriz siyahılarının başında lif qaynağı olan qida maddələri yer alır.
Mütəxəssislərin fikrincə, bu qidalar yağı sürətlə əridib bir çox xəstəliklərə qarşı müqavimət hazırlayır.
Lifli qidalar ürək xəstəliyi riskini 9% azaldır. Hər gün 7 qram lif qəbul edirsinizsə, insult riskiniz də 7% azalır.
Həmin qidaların siyahısı belədir:
Yaşıl fıstıq
Portağal
Əncir qurusu
Kakao
Bulqur
Qarğıdalı
Buğda
Yulaf
Badam
Şirin kartof
Banan
Brokkoli
Yaşıl noxud
Avokado
Nar
Alma
Armud
Tut
Böyürtkən
Kokos
Çuğundur suyu
Badımcan
Kərəviz
Kəpəkli makaron. (publika.az)
[
12-11-2020, 08:40 | İnstaqram"ın işində nasazlıqlar yaranıb

"İnstaqram" sosial şəbəkəsinin işində bir neçə ölkədə nasazlıqlar müşahidə edilir.
Bu barədə populyar internet resurslarının işini izləyən "Downdetector" xidmətinin saytında məlumat verilib.
Məlumata əsasən, nasazlıqlar ən çox ABŞ,Braziliya, Kolumbiya, Çili, Fransa, Ukrayna və Avstraliyada qeydə alınıb.
İstifadəçilərin təxminən 86 faizi tətbiqin xəbər lentində, 7 faizi "stories" bölməsində, 6 saytın işində problemlərlə qarşılaşıb.
12-11-2020, 08:14 | Daha bir yığmanın baş məşqçisi koronavirusa yoluxdu

İsveç yığmasının baş məşqçisi Yanne Anderssonda koronavirusa aşkarlanıb.
Bu barədə İsveç Futbol Federasiyasının mətbuat xidməti məlumat yayıb.
58 yaşlı mütəxəssis ötən həftənin sonundan karantindədir. Buna görə də o, Danimarka yığmasına qarşı keçirdikləri yoxlama oyununda da komandasına rəhbərlik edə bilməyib.
Qeyd edək ki, Andersson 2016-cı ildən İsveç yığmasını çalışdırır.
Yanne Anderssondan öncə Macarıstan yığmasının baş məşqçisi Marko Rossidə də koronavirus aşkarlandığı açıqlanmışdı.
12-11-2020, 08:06 | Bu 15 əlamət sizin xəstə olmağınızın göstəricisidir

İnsan orqanizmi çox mürəkkəbdir. Orqanizmdə hər saniyə müxtəlif proseslər gedir və bəzən biz özümüzə lazimi qədər zaman ayıra bilmirik. Hətta bəzən elə patologiyalar meydana gəlir ki, biz həkimə müraciət etdikdə iş-işdən keçmiş olur. Amma bəzi əlamətlər vardır ki, onlar insan bədənində olan xəstəliklərin ilkin siqnalları sayılır. Bu siqnallar hansılardır?
1. Dərinin quruluğu.
Bu orqanizmdə E vitamininin çatışmamazlığının göstəricisidir. Dəridə quruluq olduqda çoxlu miqdar qoz, balıq yağı və bitki yağları qəbul etmək lazımdır.
2. Saçların tökülməsi və keyfiyyətsiz dırnaqlar.
Bu orqanizmdə B qrup vitaminlərin və kalsiumun çatışmazlığının göstəricisidir. Bu zaman buğda, arpa və dənli bitkilərdən hazırlanmış şorbalar və çörək yemək lazımdır.
3. Diş əti qanamaları.
Bu orqanizmdə C vitamini çatışmazlığı olduğu zaman baş verir. C vitamini ən çox soğanda, sarımsaqda, sitrus meyvələrdə və tərəvəzlərdə olur. Mütəxəssislər diş ətində qanaxmalar olan adamlara bu qidalardan çox istifadə etməyi məsləhət bilir.
4. Əsəbilik və yuxusuzluq.
Bu kalium və maqniumun çatışmazlığından xəbər verir. Bu mikroelementlər isə qaysıda, ərikdə, qara gavalıda və çuğundurda olur.
5. Əzələlərdə gecələr baş verən qıcolmalar.
Bu orqanizmdə kaliumun və kalsiumun çatışmazlığını bildirir.
6. Qaz dərisinə bənzər dəri.
Bu əlamət orqanizmdə A və C vitamininin olmamasının göstəricisidir. Bu əlaməti aradan qaldırmaq üçün narıncı rəngdə olan meyvə və tərəvəzlərdən istifadə etmək lazımdır. Bu meyvə-tərəvəzlərə yerkökü, balqabaq, şaftalı, qaysı, pomidor və s. aiddir.
7. Duzlu qidalara meyl etmə.
Orqanizmdə iltihabi proseslər olduqda turşuya meyillik yaranır.
8. Şirniyyata meyl etmə.
Bu orqanizmdə enerji çatışmazlığı və sinir sistemində gərginlik olan zaman baş verir. Şirniyyata meyillilik hiss edildiyi zaman mütəxəssislər hər səhər yeməyi zamanı 1 xörək qaşığı bal və ya tünd şokolad yeməyi tövsiyə edirlər.
9. Atışdırmalıq qida istəyi.
Bu istək qaraciyər və mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı baş verir. Atışdırmalıq qida mədə spazmını aradan qaldırır və mədəni sakitləşdirir.
10. Qidaya olan həvəsin azalması.
Bu depressiya hallarında baş verir.
11. Tum çırtlamağa olan həvəsin artması.
Bu orqanizmdə antioksidantların çatışmazlığının göstəricisidir.
12. Turş qidalara meyilliyin olması.
Orqanizm özü qaraciyərin və öd kisəsinin fəaliyyətini stimulyasiya etmək istədikdə turşu tələb edir. Bu zaman insanlar limon və digər turş qidaları yeməyə həvəsli olur.
13. Tünd qidalara meyilliyin olması.
Bu mədə-bağırsağın təmizlənməyə ehtiyacı olduğunun göstəricisidir. Belə olduqda mədə-bağırsağı təmizlətmək lazımdır.
14. Kəskin qidalara meyilliyin olması.
Kəskin qidalar həzmi normallaşdırır, stimulyasiya edir. Mütəxəssislər kəskin qidalardan acqarına istyifadə eməyi məsləhət bilmir.
15. Dəniz məhsullarına meyilliyin olması.
Dəniz məhsullarına meyilliliyin artması orqanizmdə yod çatışmazlığının göstəricisidir.(milli.az)
12-11-2020, 08:04 | Qida borusunun polipi

Qida borusunun polipi patomorfoloji cəhətdən epitel toxuması ilə formalaşır və qida borusunun xoşxassəli şiş xəstəliyi sayılır.Statistikanın hesablamalarına əsasən bu xəstəliyə ən çox orta yaşlı kişilərdə rast gəlinir.
Polip qida borusunun istənilən nahiyəsində əmələ gələ bilir,amma,ən çox təsadüf edildiyi nahiyə mədənin qida borusu ilə birləşən hissəsinə yaxın yerdə - sfinkter yaxınlığında əmələ gəlir.Qida borusunun polipinə qida borusunun aşağı 1/3 hissəsində daha çox rast gəlinir.Bu xoşxassəli şiş toxuması morfologiyasından asılı olaraq uzun ayaqcığa malik olur və ətraf toxumalara yayıla bilir.Polipin ayaqcıqları xəstəliyin ürək nahiyəsinə yayıla biləcəyinə görə təhlükəli hesab edilir.Ayaqcıqlar polipin yerləşdiyi yerdən asılı olaraq ürək və qırtlaq nahiyəyə doğru uzana bilir.
Polip yumşaq epitel toxumadan ibarət olub qırmızı rəngdə olur və endoskopiya zamanı toxunduqda qanayır.Polipin forması hadir hallarda dairəvi olur və əksər hallarda fibroqastroskopiya və mədənin digər müxtəlif müayinələri zamanı aşkar ediir.İri ölçülü poliplər xüsusi simpttomatikaya malik olur və müəyyən edilmiş xüsusi müalicə tələb edir.
Bəzən polipin yanında ona bitişik başqa bir törəməyə də rast gəlmək olur ki,bu polipoz adlanır.Bəzi hallarda polipin ayaqcığı uzanıb mədənini girəcəyinə doğru uzanır və orada da polip inkişaf edir.Bu zaman polip artıb-çoxalan göbələyə oxşayır,amma,xoşxassəli hesab edilir.Müalicə zamanı kəsilib götürülən polip qırmızı kələmə bənzəyir.Mütəxəssislər artıb-çoxalan polipin mədənin bədxassəli şişinə çevrilə biləcəyi ehtimalının çox olduğunu söyləyirlər.Həkimlər ən çox iri ölçüyə sahib olan poliplərin orqanizm üçün qorxulu olduğunu qeyd edirlər.Xırda ölçülü poliplər isə xəstənin ümumi halına mənfi təsir etmir.
Xəstəliyin baş verməsində aşağıdakı etioloji faktorların rolu olduğu söylənilir:
* selikli qişanın xroniki iltihabi xəstəlikləri
* mədə şirəsinin reflyus səbəbli sfinktora sıçraması
* spirtli içkilərdən çox istifadə
* genetik meyillilik
Polipin ümumi xarakteri onun ölçüsü,quruluşu,hipodinamikası,qidalanması və hansı xassəyə malik olmasından asılıdır.
Polip aşağıdakı əlamətlərlə özünü biruzə verir:
* udma zamanı çətinlik
* boğazda nəyinsə ilişib qalma hissi
* döş nahiyədə təzyiq hissi
* qıcqırma
* udma zamanı ağrının olması
Polipin diaqnozu endoskopik və rentgenoloji müayinələr zamanı təsdiq edilir.Müalicə cərrahi yolla aparılır.Müalicə ətraf toxumalara toxunmadan polipi xaric etməkdən ibarətdir.(milli.az)