9-12-2020, 02:00 | Ən yaxşı kameraya malik smartfon bəlli olub


Ən yaxşı kameraya malik smartfon bəlli olub


Videobloqer Markes Braunli "Asus ZenFone 7 Pro" qurğusunu ən yaxşı kameraya malik smartfon adlandırıb. Müvafiq videobloqerin "YouTube" kanalında əlçatandır.

Braunli sınaq çərçivəsində 2020-ci ildə istehsal edilmiş müxtəlif istehsalçıların 16 smartfonunu yoxlayıb. Siyahıda "Apple", "Samsung", "Xiaomi", "Huawei", "OnePlus", "Asus", "LG", "Google", "Sony", "Microsoft", "Oppo" və "Motorola" şirkətinin qurğuları yer alıblar. Bloqer hər bir aparatın kamerası ilə eyni şəkillər çəkib. Bundan sonra Braunli şəkilləri 4,4 milyon abunəçisi olan "Twitter" bloqunda yerləşdirib və istifadəçilərə hər bir fotoya səs verməyi təklif edib.

Bloqer qeyd edib ki, səsvermənin birinci raundunun nəticəsinə görə "OnePlus", "Google", "Microsoft", "LG", "Oppo", "Xiaomi" şirkətlərinin qabaqcıl smartfonları, həmçinin "iPhone 12 Pro Max" sınağı tərk edib. Yarımfinalda 4 cihaz ("Huawei Mate 40 Pro", "Asus ZenFone 7 Pro", "Xiaomi Mi 10 Ultra" və "Samsung Galaxy Note20 Ultra") qalıb.

Final səsverməsində "Asus" şirkətinin qabaqcıl cihazı qalib gəlib. Sonda bloqer deyib ki, hər bir foto avtomatik rejimdə çəkilib və sonradan redaktə edilməyib.(ictnews.az)

9-12-2020, 01:56 | Dəridəki qara izin xal və ya dəri xərçəngi olmasını necə ayırd etmək olar?

Dəridəki qara izin xal və ya dəri xərçəngi olmasını necə ayırd etmək olar?


Yer kürəsində hər 57 dəqiqədən bir melanomadan bir xəstə həyatını itirir. Melanoma dərinə əmələ gələn, qara rəngli xaldır. Bu xalın xoşxassəli və ya bədxassəli olmasını isə 5 təhlükəli əlamət bildirir. Dərinin ən iri orqan olmasına baxmayaraq orada əmələ gələn kiçik bir xal xərçəng xəstəliyi ola və insanın həyatına son qoya bilər. Bəzən dərimizdə kiçik qara xala qarşı laqeyd yanaşmamız bizim üçün çox təhlükəli sayıla bilir. Bu səbəbdən də dəridə əmələ gələn tünd rəngli xallara qarşı diqqətli yanaşmaq lazımdır.

Onkoloqlar bizə adi görünən döyənəyin, zədələnmələrin, mazolların, xalların ən pis onkoloji xəstəliyə çevrilmə ehtimalı olduğunu söyləyirlər. Bəzən isə bu zədələrə qarşı diqqətsiz yanaşmamız və ya onlara lazım olmayan qaydada toxunmamız onların ən pis xəstəliklərə çevrilməsinə səbəb olur.
Bəs dəridə olan xalları xərçəng xəstəliyindən necə ayırd etmək olar?
Statistikanın hesablamalar hər 57 dəqiqədn bir dünyada bir adamın melanomada öldüyünü qeyd edir. Melanoma dəri xərçəngidir. Bəzən insanlar melanomanı dəridə əmələ gələn qara xalla qarışdırırlar. Melanomanın 5 əsas əlaməti var.
1. Asimmetriya
Dərinəki tünd rəngli xalın ətrafı tam və sığallıdırsa o zaman xal, çopur və asimmetrikdirsə melanoma hesab edilir.
2. Sərhədlər
Qara xalın sərhədləri olur, melanomanın kənarları isə hamar olmur. Melanomanın hüdudları girintili-çıxıntılı, kələ-kötür olur.
3. Rəng
Tünd rəngli xala diqqətlə baxdıqda onun rənginin qəhvəyi olduğu dəqiq sezilir. Bu zaman xalın hər tərəfinin rəngi eyni olur. Melanomanın rəngi isə daha tünd və fərqli olur. Melanomanın bir tərəfi qara, digər tərəfi isə tünd qəhvəyi olur.
4. Diametr
Normal qara xal dairəvi olur və onun diametrini ölçmək mümkün olur. Melanomanın isə diametrini ölçmk mümkün deyildir.
5. Dəyişikliklər
Tünd rəngli xallar öz formasını və ölçüsünü dəyişmir. Melanomalar isə asimmetrik olaraq böyüyə bilirlər. Bəzən isə melanomalardan bir qədər kənarda başqa tünd rəngli xallar əmələ gələ bilir.
Mütəxəsislər dərisində tünd rəngli xal olan adamları dərilərini düz düşən günəş şüalarından, ultrabənövşəyi şüalanmadan qorunmağı məsləhət bilir.(milli.az)

9-12-2020, 01:54 | Smartfonlar üçün çoxdəfəli avtomatik bərpa olunan plyonka hazırlanıb

Smartfonlar üçün çoxdəfəli avtomatik bərpa olunan plyonka hazırlanıb


Alimlər smartfonlar üçün zədələnmələrdən sonra özü bərpa olunan plyonka hazırlayıblar. Onlar yeni hazırlamada jelatindən istifadə ediblər.
Pplyonka dəfələrlə bərpa oluna bilər. Çatlar bir neçə dəqiqə ərzində bərpa olur. Nəticədə plyonka öz xüsusiyyətlərini qoruyub saxlayır.

Alimlər iş zamanı jelatin və qlükozanı qarışdırıblar. Laboratoriya sınaqları nəticəsində məlum olub ki, plyonkadakı zədələnmələr otaq temperaturunda bir neçə saat ərzində və ya 60 selsi dərəcə temperaturda 10 dəqiqə ərzində bərpa olur.

Maraqlıdır ki, plyonka çoxsaylı mexaniki zədələnmələr və bərpadan sonra elektrik siqnalını ötürmək qabiliyyətini qoruyub saxlayır. Yeni hazırlamanın müəllifləri hesab edirlər ki, kommersiya istifadəsi vaxtı yenilik qurğuların sensor ekranlarının işləmə müddətini artıracaq.(ictnews.az)

9-12-2020, 01:51 | Bişmiş və çiy yumurtanı soyuducuda nə qədər saxlamaq olar?

Bişmiş və çiy yumurtanı soyuducuda nə qədər saxlamaq olar?


Suda bişmiş yumurtanı soyuducuda 20 gündən, otaq tempraturunda isə 3 gündən artıq saxlamaq olmaz. Çünki, onun daxili hissəsi otaq temperaturundan çürüyüb qarala bilir. Buna səbəb isə bişirilən zaman yumurtanın üst qoruyucu təbəqəsinin məhv olmasıdır.
Suda bişmiş yumurtanın xarab olması barədə nənələrimizin də məlumatı olub. Onlar da 2-3 gün saxlanılan bişmiş yumurtanı yeməyiblər. Yəni, saxlanılan yumurtanın insan orqanizmi üçün zərərli olmasını sübut etmək üçün alim olub araşdırmalar aparmaq lazım gəlmir.
Adətən yumurta suda bişirilib saxlanılmadan yeyilir. Yanlız bəzənmiş bayram yumurtalarını günlərlə saxlamaq lazım gəlir. Buna görə də nənələrimiz bayram yumurtalarını soğan qabığında bişiriblər. Çünki, soğan qabığı qatılmış suda bişən yumurtalar qoruyucu təbəqəsini itirmir. Mütəxəssislər adi suda bişmiş yumurtanın üstünü duru yağla yağlayıb soyuducuda saxlanılmasını məsləhət bilirlər. Bu üsulla suda bişmiş yumurtanı 5-10 gün saxlamaq mümkündür.(milli.az)

9-12-2020, 01:48 | Ayaqlarınızın artıq dəridən xilas olmasını istəyirsinizsə, o zaman mütləq oxuyun

Ayaqlarınızın artıq dəridən xilas olmasını istəyirsinizsə, o zaman mütləq oxuyun


Bu iki maddədən hazırlanan qarışım sizin ayağınızdakı mazollardan, qatılaşmış və qurumuş dəridən xilas edəcək. İstədiyinizi əldə etməyiniz üçünsə müalicəni 10 gün aparmalısınız. 10 gün sonra isə ayağınızın altının tər-təmiz olduğunun şahidi olacaqsınız. Bunun üçün siz aşağıdakılara əməl etməlisiniz.

Lazım olanlar:
* aspirin 10 ədəd
* tibbi spirt 250 qram
Aspirinlər əzilib toz halına salınır və tibbi spirtə qatılıb 1-2 gün müddətdə saxlanılır.
İstifadə qaydası:
Ayağın alt hissəsini bükəcək qədər tənzif götürülür. Tənzifin üzərinə qarışımdan sürtülür və ayağın altı bükülərək polietilen paketlə sarınır. Sarğının üstündən kip corab geyinilir və ayaqlar gecə boyu sarğıda qalır. Səhər ayaq yuyulur, yumşaldıcı krem və ya qliserin sürtülür.(milli.az)

9-12-2020, 01:46 | Bu müalicə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, orqanizmdən piy toxumalarını xaric edir

Bu müalicə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, orqanizmdən piy toxumalarını xaric edir


Bu müalicə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, orqanizmdən piy toxumalarını xaric edir, damarların divarında yığılıb qalmış artqları təmizləyir, damar divarlarının elastikliyini bərpa edir.Bununla da dəmləmə orqanizmi aşağıdakı xəstəliklərdən xilas edir:
* insult
* infarkt
* stenokardiya
* hipertoniya
* qulaqlarda səs
* görmənin zəifləməsi
* patoloji qocalma
Damarların təbbi yollarla təmizlnməsi, arteriya və venalardan artıq maddələrin xaric olunması da dəmləməni qəbul edən zaman müalicə olunan xəstəliklərin siyahısındadır.
Arteriya və venaların təmizlənməsi orqanizmdən artıq duzların və şlakların xaric olunması damarların elastikliyini artırır və orqanizmi cavanlaşdırır. Bu resepti tətbiq edənlərin görmə qabiliyyətlərində yaxşılaşma, qara ciyərində, bağırsaqlarında təmizlənmə, bronxlarında, nəfəs yollarında isə rahatlıq əmələ gəlir.
1-ci resept
120 qram qurudulmuş və xərdalanmış çobanyastığı çiçəyi, solmazçiçəyi, ağcqayın toxumu, dəvədabanı qarışdırılır. Bir xörək qaşığı bu qarışımdan yarım litr qaynar suya əlavə edilir və axşam dəmlənir. Dəmləmədən 200 ml axşam, 200 ml isə səhər qəbul edilr. Dadlandırmaq üçün dəmləməyə bal əlavə etmək olar. Müalicə 5 ildə 1 dəfə təkrar edilir.
2- ci resept
Bir stəkan şüyüd toxumu, 2 xörək qaşığı pişikotu (valerian)kökü, 2 stəkan təbii bal 2 litrlik termosa tökülür və üzərinə qaynar su tökülür. Dəmləmədən gündə 3 dəfə 1 stəkan olmaqla yeməkdən əvvəl qəbul edilir.
3-cü resept
Aqrimoniya və ya kivi şirəsi damarları təmizləyir.
4-cü resept
1 xörək qaşığı cigərotunun üzrəinə 200 ml qaynar su əlavə edilib 20 dəqiqə dəmlənir. Gündə 3 dəfə 3 xörək qaşığı içilir.
5-ci resept
200 qram qoz sürtkəcdən keçirilir, üzərinə 1 litr keyfiyyətli araq əlavə edilir. Qarışım sərin və qaranlıq yerdə 2 həftə saxlanılır. Sonra gündə 3 dəfə 20 damcı 1/3 nisbətində su ilə qatılıb qəbul edilir.
6-cı resept
Bir kök zəncirotunun yarpaqları və çiçəkləri rafinə edilməmiş günəbaxan yağına qatılır və qarışdırılır. Günün istənilən saatında istədiyiniz qədər yeyə bilərsiniz.(milli.az)

8-12-2020, 02:40 | Fernando Santuş Azərbaycanın yer aldığı qrupu dəyərləndirib

Fernando Santuş Azərbaycanın yer aldığı qrupu dəyərləndirib


"Püşkatma təhlil üçün deyil, onlarla oynamaq və qalib gəlmək üçündür. Bizim üçün çətinlik olmamalıdır".

Bunu Portuqaliya millisinin baş məşqçisi Fernando Santuş deyib.

O, Azərbaycanla rəqib olduğu DÇ-2022-nin seçmə mərhələsinin püşkünü dəyərləndirib: "AVRO-2020-nin seçmə mərhələsində Serbiya ilə oynamışıq. Düzdür, əvvəl onlarla, sonra Ukrayna ilə heç-heçələrlə işimizi çətinləşdirmişdik. Əsas yaxşı hazırlaşmaqdır. Həm də təqvim uğurlu olmalıdır. Dünya çempionu adına iddia etmək üçün mərhələni adlamalıyıq. Portuqaliya böyük favoritdir".(apasport.az)

8-12-2020, 02:35 | Qrupda şansımız ola bilər" - Canni De Byazi

Qrupda şansımız ola bilər" - Canni De Byazi


Bu gün UEFA-nın Sürix şəhərində 2022-ci ildə Qətərdə təşkil ediləcək Dünya çempionatının seçmə mərhələsinin püşkatma mərasimi keçirilib.

Azərbaycan milli komandasının baş məşqçisi Canni De Byazi püşkü dəyərləndirib:

"Bu qrupda 5-ci səbətdən gələn komandayıq və bunu vurğulamaqla yeni nəsə demiş olmuruq. Qarşıda 4 aya yaxın vaxtımız var. Bu müddətdən hazırlıq üçün səmərəli istifadə etməliyik. Albaniya millisinin baş məşqçisi çalışdığım dövrdə, AÇ-2016-nın seçmə mərhələsində Portuqaliya və Serbiya milli komandaları ilə qarşılaşmışam. UEFA Millətlər Liqasında keçirdiyimiz oyunlardan düzgün nəticə çıxara bilsək, orada qazandığımız təcrübədən düzgün yararlana bilsək, hesab edirəm ki, yaxşı oynamaqla qrupda şansımız ola bilər".

8-12-2020, 02:32 | Koronavirusu ən təhlükəli şəkildə yayanlar açıqlandı

Koronavirusu ən təhlükəli şəkildə yayanlar açıqlandı


Rusiyanın biotəhlükəsizlik üzrə eksperti, tibb elmləri doktoru Nikolay Durmanov bildirib ki, virusun orqanizmində fəal şəkildə artdığı, amma bunun açıq şəkildə simptomlarının olmadığı pasiyentlər koronavirusu ən çox yayanlardır.

Ekspert virusun bu səbəbdən sürətlə yayıldığını qeyd edib.

Durmanov izah edib ki, bir qism pasiyentlərdə xəstəliyin xarici təzahürləri olmaya bilər. Mütəxəssisin sözlərinə görə, insan özü sağlam ola bilər, amma eyni zamanda onun ətraf mühitə böyük miqdarda virus yayması mümkündür.

Həkim qeyd edib ki, hər hansı insanın virusun ən çox yaymasını yalnız o, koronavirus testi verdikdə müəyyənləşdirmək mümkündür. Ancaq sonra onun təmasda olduğu bütün sağlam insanları yoxlamaq lazımdır, halbuki bu mümkün deyil.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu baxımdan özünü qorumağın yeganə üsulu bütün insanlarla təmasda olarkən qaydalara riayət etməkdən, qoruyucu maskalar və əlcəklərdən hər yerdə istifadə etməkdən ibarətdir. (medicina.az)

8-12-2020, 02:26 | Koronavirusdan qorunmaq üçün bunu için

Koronavirusdan qorunmaq üçün bunu için


Şimali Karolina Universitetinin bioloqları koronavirusdan qorunmağa kömək edəcək daha çox məhsul tapıb.

Bəzi məhsulların tərkibindəki maddələr virusun bədəndə çoxalmasına mane olur. Alimlərin fikrincə, muskat üzümü, tünd şokolad və yaşıl çay proteaz fermentləri SARS-CoV-2-ni yaxşı bloklayır. Biologiya professoru De Yu Xie virusun Mpro adlı əsas proteaza sahib olduğunu izah edib.

"Bu, özünün çoxalması üçün lazımdır. Əgər ona təsir etmək mümkün olarsa, virus ölür. Yaşıl çay və üzümdəki maddələr Mpro funksiyasını boğmağa çox müvəffəq olub. Kakao tozu və tünd şokoladdakı birləşmələr proteaz aktivliyini təxminən yarıya endirir". (medicina.az)

������������ ������� DLE ������� ��������� ��� dle.
���������� ���� ������ ��� ��������� ������.
����������� �������� ������� � �������� ������.
����������� �������� ������������ ��� �������� ����.
������ ����� �������� ��������� ����� ������.
����� ���������� �� ���� ��� ���� � ��� �����.